Onderwijs & vorming Afdrukken E-mailadres

'œAandacht voor de kwaliteiten stilte, rust en ruimte vanaf de vroegste levensjaren ontwikkelt ontvankelijkheid. Opvoeding is leren spreken en leren zwijgen. Stilte is het ideale medium voor verdiepende kennis-en informatie-overdracht. Stiltegebieden kunnen openheid stimuleren voor het onbekende, het ongrijpbare en het onverklaarbare.'
[uit Stilte werkt, Waerbeke, 2003]


Oproep
Het wordt meer en meer aanvaard en bespreekbaar dat stilte-ervaringen bijdragen tot fundamenteel (ja, zelfs existentieel) leren. Binnen het onderwijs is er bij veel leerkrachten nog drempelvrees om dit onderwerp aan te raken. In het jeugdwelzijnswerk (vormend, therapeutisch, '¦) daarentegen is hiervoor inmiddels heel wat openheid waar te nemen. Duidelijk is dat in de stilte veel groeipotentieel aanwezig is en dat spoort aan tot verdere reflectie en uitdieping.

Eind 2006 lanceerde Waerbeke onder de titel pdf Waarde van stilte in het onderwijs een oproep in de onderwijswereld. Bedoeling is op zoek te gaan naar de kracht van de stilte in een opvoedkundige en ervaringsgerichte context.
Op Gedichtendag 2007 verscheen een eerste inspiratietekst op basis van de vele reacties.

Voel je je geroepen, persoonlijk of vanuit jouw organisatie, om hierrond mee te reflecteren en te participeren, dan ben je van harte uitgenodigd. Meld ons jouw interesse via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . In toekomst wordt werk gemaakt van publicaties en studiedagen over dit onderwerp. We houden je hiervan graag op de hoogte.

Link: www.stilte-educatie.nl

 

portaal van de stilte

portaal van de stilte is de webstek van de sociaal-culturele beweging rond stilte & leefkwaliteit in Vlaanderen.
Dit digitaal stiltegebied verbindt over vele grenzen heen
een dynamische gemeenschap rond stilte/rust als individuele en collectieve waarde.
 
design & development by Ace-IT